Touwpomp

De touwpomp

Eenvoudige techniek, makkelijk lokaal te produceren en te onderhouden. Vakwerk en kwaliteit vervaardigd door de lokale bevolking. Dus: een pomp die werkt en blijft werken! Een pomp ook, die schoon water naar de oppervlakte brengt. Met gebruik van een keramisch filter wordt de kans op ziekte en sterfte gedecimeerd.

De pompen van Water-Right kunnen bij de meest uiteenlopende dorpen en gemeenschappen geplaatst worden omdat ze flexibel zijn in diepte en dus gemakkelijk op elke waterput passen. Ook kunnen ze gelegd worden in rivieren of vijvers, wat de toepassingsmogelijkheden nog verder vergroot.

Meer dan schoon drinkwater

De maatschappelijke reikwijdte van een waterpomp is groot. Veel waterputten worden gedeeld door 15 tot 20 gezinnen of families, vaak een groep van al snel 75 mensen! In een dorp waar een van onze pompen is geplaatst wordt voor zeker 30 vrouwen (en vooral ook kinderen) de taak van het waterhalen veel gemakkelijker, waardoor ze meer tijd overhouden voor scholing en ander werk. Het effect van het plaatsen van een pomp is dus veel groter dan "alleen maar" verbetering van de gezondheid.

Werking van de touwpomp

Door te draaien aan een boven de waterput staand wiel, wordt een touw in de put door een stijgpijp omhoog getrokken. Het touw heeft om de meter een knoop waarop een stop rust die precies in de pijp past. Daarmee wordt steeds een kolom water omhoog getrokken.

Door het water met deze touwpomp omhoog te trekken raakt het niet vermengd met bodem- en oppervlaktevuil en wordt het zo dus niet vervuild. In de meeste putten worden emmers aan een touw in de put omlaag gegooid waardoor het water niet schoon blijft.

De touwpomp voldoet aan een aantal belangrijke voorwaarden voor succes:

  • De gebruikte techniek is eenvoudig en de pomp is makkelijk te maken met lokaal verkrijgbaar materiaal en gereedschap.
  • Het mechanisme is eenvoudig en de pomp kan met handkracht bediend worden; een volwassene kan probleemloos 50 liter water per minuut oppompen.
  • Onderhoud is minimaal.
  • De pomp kan door niet-technici onderhouden worden.
  • De gebuikte techniek kan flexibel toegepast worden op uiteenlopende putdieptes en putdiameters.
  • De pomp is goedkoop te produceren.
  • De levensduur van de pomp is ongeveer 10 jaar.


Touwpomp


Get the Flash Player to see this player.
wat kunt u doen
Stichting Water-Right
Horstlaan 10a
3971 LC Driebergen-Rijsenburg
Tel: (+31) 343 533569
E-mail: info@water-right.nl
KvK: 30217002
Rek. nr.: 48.74.11.056
Uitleg

Breng een bekende op de hoogte van ons bestaan en ons werk. Het e-mail adres dat u invult wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.